torsdag, juni 30, 2016

Organismen - Ol' Dirty Ågren Vol. 1 (2016)

Idag släpper Johan "Organismen" Hellqvist sitt projekt Ol' Dirty Ågren Vol. 1. Det är ett femspårigt släpp som föranleds av de två singlarna Finns Det Mer och den Daltone-gästade 100 Dagar 100 Nätter. Båda dessa singlar är producerade av The Usual Suspects, dvs. Severe Beats och Slay Ferizi, vilket även gäller för resterande tre spår på Ol' Dirty Ågren Vol. 1.

Organismen har sedan länge varit en av de främsta i landet gällande pennfärdighet, pådrivande utvecklingskraft och hela tiden i framkant för vad som anses gångbart inom genren. Sedan Organismen, då under alias Organism 12, släppte Petar På Döda Saker Med Pinnar (2003) så har musiken alltid kommit i en tid där den varit tvungen att växa på en för att man slutligen ska begripa den fullständigt. Om Gud Vill Och Vädret Tillåter (2009), vilket var första, och hittills enda, exklusiva släppet på The Pirate Bay, är bästa exemplet eftersom det soundet som Organismen introducerade då - det bräckliga, känslomässigt ärliga och enormt öppna soundet - tog enorm fart bara några år efteråt. Just det är det viktiga, att det var några år efter. Inte för att jämföra, men det var alltså samma år som Drake släppte So Far Gone och gjorde nästan exakt samma sak på den amerikanska marknaden. Mycket mer sång i Drakes fall, det kan vi nog alla hålla med om. Det har länge känts som svensk hiphop aldrig vore detsamma utan Organismen, att han är något av en force majeure. Att han är satt här på jorden, och placerad i genren, med ändamålet att hålla ribban högt för alla inblandade. Han är självklart inte ensam i den positionen, men han är definitivt en av dem.

I takt med tidens fortgång har musiken utvecklats och förändrats. Det är inte längre lika mycket produktioner av DJ Large, som det nästan uteslutande var förr, som stod för merparten av Alla Kungar Bär Inte Krona (2014), utan det har på senare tid tagits in flertalet andra aktörer på den fronten. CJ, Chords och Yemi är några att nämna men mest framträdande har The Usual Suspects varit - vilka står för hela den aktuella EP:n men även föregående släpp, Inte En Dag För Sent. Den producentduon tycks ha snuddat vid något nytt inom Organismen och väckt ett oerhört sug inom honom, både vad det gäller produktivitet och kvalité. Som om det vore något som saknades. Kvalité då. Aldrig.

Ol' Dirty Ågren Vol. 1 är det andra projektet som Organismen släpper i år och det ska absolut inte jämföras med hans tidigare album, utan snarare ses för vad det är och inget annat. Det hade varit orättvist på många nivåer att försöka dra sådana paralleller, utan du gör nog bäst i att se både Inte En Dag För Sent och Ol' Dirty Ågren Vol. 1 som en samling låtar som visar var Organismen står idag och indikationer på vart vi finner honom i framtiden. Det är hårt, utmanande och hungrigt, samtidigt välproducerat, och på så vis mycket balanserat. Första spåret, Kom Ihåg Mig, förklarar troligtvis vad jag menar bättre än vad min text kan göra.

Efter två singlar i bagaget så släpper nu Organismen sitt nya alster Ol' Dirty Ågren Vol. 1. Skivan är exklusivt producerad av The Usual Suspects och släpps via egna etiketten Ledighetsmaskinen. Enda gästen är labelkollegan Daltone. Ol' Dirty Ågren Vol. 1 finns ute nu på samtliga digitala köp- och streamtjänster.

01. Kom Ihåg Mig  [Prod. av The Usual Suspects]
02. Finns Det Mer  [Prod. av The Usual Suspects]
03. 100 Dagar 100 Nätter (ft. Daltone)  [Prod. av The Usual Suspects]
04. 6 Imorse  [Prod. av The Usual Suspects]
05. Sover Aldrig  [Prod. av The Usual Suspects]

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar