torsdag, juni 23, 2016

Onda & Mächy - Familj Och Musiken EP (2016)

När likasinnade människor möts i någon form av kulturellt utövande så skapas ibland en vacker symbios eller ett totalt kaos. Självklart kan symbiosen fallera och bli intetsägande, precis som kaoset kan triumfera. När stjärnorna står i led, tiden är rätt och världen i stort står för kaoset så släpper Onda och Mächy ett gemensamt projekt som i mycket symboliserar det vackra i kulturen vi kallar hiphop, men även som ett styrkebesked från alla som inte backas av stora bolag och PR-maskineri. Det är en triumferande symbios, med ett utstakat mål om att göra musik för den som är familj. Från deras hand till din. Från tok till tok.

– Allt gick snabbt, vi ville hylla våra närmaste och berätta om det här toklivet vi lever, historier som sitter som en klump i halsen och måste ut, säger Onda om släppet.

Familj Och Musiken heter EP:n som Onda och Mächy delar. Det är musik som hänt fort men varit i görningen under längre tid. Det är ett möte som känts oundvikligt och när duon väl hade titeln klar så producerade Onda samtliga spår, förutom ett som Dunkel står för, på en helg och skivan blev inspelade under ett fåtal tillfällen under våren. Vad som står ut är innehållet. Inte enbart att det är artister som värdesätter rimstrukturer, uppbyggnad och flow, utan också substansen och relevansen i vad som sägs. Familj Och Musiken är ett slag uppåt och en omfamning av alla i lägre samhällsklasser. Det är fem låtar fyllda med integritet och hoppfullhet, menade att stärka och liera alla som identifierar sig med deras musik och därmed också varandra. Tänk att detta åstadkommits på så kort tid med så lite medel. Vilken tid att leva i, eller hur?

"Den här skivan är inte politisk, det här är knegarsoul och vi har viktiga saker att berätta, så det här är till dig. Från tok till tok. Vi har bara familj och musiken." - Onda & Mächy

Det är en fröjd, ur rent personligt tycke, att få ta del av spår som Änglar Och Demoner. Det spåret är vad som i klarast lysande form solidifierar hela EP:n som ett manifest för arbetarklassen och sätter ordet knegarsoul i sin sanna kontext. Och det känns så ofantligt äkta, hur än äkta nu definieras av er lyssnare och läsare. Tack!

Onda och Mächy släpper den gemensamma EP:n Familj Och Musiken via MMD Recordings, i samarbete med Gökbot. Den femspåriga EP:n är producerad av Onda och Dunkel. Familj Och Musiken finns tillgänglig nu via samtliga digitala stream- och köptjänster.

01. Familj Och Musiken  [Prod. av Onda]
02. Den Smala Vägen  [Prod. av Onda]
03. Fattig Men Fri  [Prod. av Dunkel]
04. Änglar Och Demoner  [Prod. av Onda]
05. Gröna Linjen  [Prod. av Onda]

Körsång av Angelica Elliott. Mixning av Denniz Prime, mastring av Daniel Nilsson. Omslag av Nästet, omslagsfoto av Ellen Christina Vikesdal.

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar