torsdag, juni 16, 2016

Fricky - Kär Pt. 1

Oavsett hur du väljer att definiera din kärleksrelation, vilken konstellation eller etikett du sätter på den, så tillkommer det i stort sett alltid problematik längs vägen framåt. Problemen kan vara marginella, saker man kan jobba på och förbättra, eller direkt avgörande för ett uppbrott - och mycket däremellan. Det enda som är säkert här i världen, förutom döden och att män är grunden till all ondska, är att om man har kärlek i sitt liv så ska man aldrig ta den för givet. Kärlek ska vårdas och konstant jobbas på, vare sig det är små saker i vardagen eller en vidöppen parterapi i mp3-format. Det är det sistnämnda här vi ska snudda vid nu, om det var på något vis oklart.

Broder John & Friman har valt att ta en liten paus till förmån att göra varsitt soloprojekt. Som jag ser det är det en vinst för alla eftersom vi får två olika släpp att se fram emot istället för ett. Enkel matematik där jag personligen tar sida med kvantitet, detta eftersom jag vet att kvalité är garanterat. Frimans del i det hela tog en liten oväntad vändning när han häromdagen släppte singeln Kär Pt. 1 under namnet Fricky. Det var något vi absolut inte såg komma, men ändå hade fått en liten försmak på redan när Imchibeat släppte singeln 1502 där Friman tog ton på en härligt själfull refräng.

Fortsätter vi blicka bakåt så minns ni kanske att Cleo släppte sin singel Vi Har Sagt Allt i början av maj månad. En låt som i allra högsta grad behandlade hennes kärleksrelation och det på en väldigt kritisk nivå. Det var som att få en inblick i de mest intima samtalen två människor har sinsemellan. Tidigare ohört i svensk musik så vitt jag vet. Vid detta laget är det knappast en hemlighet att hennes partner är just Friman, och att då Friman, eller Fricky, väljer att svara på den låten genom Kär Pt. 1 höjer nivån på det här samtalet än mer.

"Det är lätt att vara kär, svårt att vara där, jag har ingen aning om hur man rör sig i det här, kanske kan du lära mig? Kanske kan du lära mig?"

För den som tagit del av båda låtarna så råder det inga tvivel om att de hör ihop. Jag vill inte gå in mer i detalj än så heller eftersom det skulle innebära rena spekulationer i deras privatliv. Sådant sysslar jag inte med. Det är mellan två personer och ingen annan - bortsett från att de båda ställt dörren lite på glänt in till lägenheten där de har en öppen diskussion om förhållandets förutsättningar. Den enda gången jag kan minnas att detta tidigare gjorts är när Eamon släppte låten Fuck It (I Don't Want You Back) och lite senare fick svaret från Frankee med Fuck You Right Back. Det var 2003-2004 och ett helt annan tonläge än i gällande singelsläpp.

Som ensam singel är Kär Pt. 1 en mycket lovande start som höjer förväntningarna inför kommande projekt. Fricky fungerar jättebra på sång och det egenproducerade, 90-talsdoftande, R&B-soundet känns fräschare än någonsin. Det känns som ytterligare ett bevis på att det goda folket i Umeå, kollektivet Random Bastards, inte kan göra några fel. Det är inte bara förhållandet som Fricky vill ta till en ny nivå, det är uppenbarligen även musiken.

Fricky släpper nya singeln Kär Pt. 1 via Random Bastards, tillsammans med Hoopdiggas. Låten är egenhändigt producerad och finns nu tillgänglig via samtliga digitala stream- och köptjänster.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar