lördag, maj 07, 2016

Parham - Hemma Här (2016)

Ett av de album från år 2014 som gått mest varma i mina hörlurar, såväl som i mina högtalare, har varit Parhams solodebut Pojk. Så när Parham presenterade förstasingeln Sådan Far, Sådan Son från sitt kommande album var det vid första anblick med en blandad förtjusning. Å ena sidan en kittlande förväntan, samtidigt en tanke i bakgrunden om hur svårt det är att följa upp ett riktigt bra debutalbum. Men jag startade låten, pustade ut och kan fortfarande konstatera att det antagligen är en av dom starkaste svenska hiphoplåtarna som kommer kunna släppas under detta året. När andrasingeln Gården kom så blev jag inte mindre besviken och kunde dra en lättnadens suck över att det med största sannolikhet väntade ett väldigt trevligt album bakom knuten.

Igår släpptes äntligen Parhams andra soloalbum Hemma Här och förutom singlarna inför släppet så innehåller skivan en väldigt trevlig mix av låtar. Cash, para, flos och senast Erik Lundins Annie Lööf, ja kärt barn har många namn och slangorden för pengar verkar aldrig ta slut. Här tar Parham tag i samma tema i låten Vasa som hoppar ifrån från rödingar och istället till tusenkronorssedlar. Skander är skivans enda gäst och medverkar på spåret Valsen. En lite blandad låt med anekdoter från såväl tillit som till rivalitet och fackindelning. Min favorit måste nog ändå vara titelspåret Hemma Här där reflektioner och tillbakablickar skildras än en gång, men absolut den låt där Parham i samspel med instrumentalen får en gemytlig tvåsamhet som blir en väldigt bra kombination.

Det genomlöpande soundet påminner mycket om det som återfanns på Pojk, även om mycket av det klassiska hiphopsoundet som präglar den skivan suddats ut ganska friskt här. Den röda tråden är genomlöpande och jag tror att den är lite mer tydlig på detta albumet. Om vi petade på det mörka temat i debuten så blir djupdykningen inom detta området allt mer framträdande här. En bra uppföljare helt klart, men eftersom att soundet är väldigt genomgående funderar jag ändå på vad som komma skall. För Parham har uppvisat talang på andra typer av beats än soundet som är genomlöpande på detta albumet, vilket genererar en nyfiken på vad som komma skall. Men tills dess ska jag lyssna på detta albumet och låta det växa på mig precis på samma sätt som Pojk gjorde. För det vet jag att det kommer göra.

01. Sådan Far, Sådan Son
02. Vasa
03. Gården
04. Eller Hur
05. Håller Mig Vaken
06. Spela Över
07. Valsen (ft. Skander)
08. Om Dom Bara Visste
09. I Skuggan Av Hjältar II
10. Hemma Här

Lyssna via Spotify
Köp via iTunes Store

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar