måndag, maj 16, 2016

Cleo - Vi Har Sagt Allt EP (2016)

Att Cleo axlat en betydande roll för svensk hiphop genom åren är knappast en hemlighet vid detta laget. När det var som svårast för kvinnliga artister att ta plats och få sina välförtjänta erkännanden så dök Cleo, tillsammans med Femtastic, upp och gjorde något av en rockad i hela etablissemanget. Det har självklart funnits betydande kvinnliga artister tidigare i genren, men när vi pratar om exempelvis Leila K eller Melinda Wrede så görs det sällan i samband med deras framgångar, utan det fokuseras på nederlagen istället. Det pratas för lite om musiken, och för mycket om allt runt omkring. Vad som skedde med Femtastics intåg var en märkbart förändrad syn och, även om den synen är långt ifrån fulländad, så är skiftet i det mediala intresset påtagligt. Plötsligt krävde Cleo, Linda Pira, Silvana Imam, Rosh m.fl. den respekt som deras musik förtjänar och faktum är att svensk hiphop har utvecklats till det bättre pga detta. Svensk musik har över lag har förändrats till det bättre. Vi behövde aldrig särskilja könen, men gjorde det. Nu har ett stort steg tagits mot att förändringen i den tanken ska bli realitet, men än är det är långt kvar.

Cleos nya EP - Vi Har Sagt Allt - är hennes första solosläpp sedan albumet Left The City Burning (2011). Däremellan har Cleo samarbetat med Kristin Amparo och producentduon Broke N' Tipsy på EP:n Vem E' Han (2014) och gjort ett hyllat deltagande i TV4:s musikprogram Lyckliga Gatan, där hon fick tolka, och blev tolkad, av Nordman. Första singeln från den aktuella EP:n är titelspåret och visade en djupare sida av Nathalie "Cleo" Missaoui. Lyssnare fick en inblick i den delen av artistens liv som allt som oftast brukar ses som det mest intima, kärleksförhållandet.

Genast kunde vi läsa jämförelser med Beyoncés "Lemonade"-texter på sociala medier, med baktanken att idén var stulen, och även från något håll att det var Mwuana-kopierad musik. Hur tröttsamt är inte detta? Som om att Cleo själv inte är kapabel att känna och delge delar ur sitt eget liv genom den musik som hon själv vill göra. Cleo tar itu med det på egen hand på spåret OK. Det är dags att vi passar in i hennes mall, precis som hon säger, den har stöpt mer bra musik och grymma liveshower än många andra i genren.

Vi Har Sagt Allt EP innehåller något av det mest intressanta Cleo gett oss hittills, bara introspåret Våg innehåller så mycket sanningssägande att det blir svårt att inte gå in i övriga EP:n med inställningen att Cleo absolut inte kommer skoja bort ett enda spår av de sex som slutligen erbjuds. Cleo Är En Boss befäster den tanken genom ett starkt intryck av att inte kunna bli nedtryckt eller tystad genom skitsnack och negativitet. Som artist är Cleo en representant för stora delar av Norrland och det är en roll hon bär med stolthet, värdighet och pondus. Det är tydligt för den som följt hennes musikkarriär på senare år. Det genomlyser varenda textrad.

Cleos hela rappersona glänser som mest på OK, låten som tar itu med det mesta egentligen. Ett minimalistiskt beat ger plats för flera byten av flows där Cleo berör mycket av problematiken som kommer med att vara rappare och artist. Cleo som person glänser dock mest på titelspåret. Egentligen har vi redan tagit itu med det när vi skrev om den som singel (läs här) men den förtjänar att pratas lite mer om. Mycket av det som imponerar ligger i att röstläge matchar känsligheten i vad som sägs. Ett annant exempel på detta är Sebbe Staxx tredje vers i låten Ett Bättre Liv - inga övriga jämförelser dessa emellan. Singeln Vi Har Sagt Allt är från hjärtat och magen, sammansatt till en av årets starkaste låtar. Lägg ihop den med grymma Lika Bra, gästad av Adam Tensta, och slutprodukten pekar på en öppen och ärlig EP med stor bredd i både sound och textinnehåll. Beatswitchen i slutet av den Malena Uamba-gästade låten Låt Det Gå är så fruktansvärt fet, så en extra S/O till Broke N' Tipsy för den.

Cleo släpper nya EP:n Vi Har Sagt Allt som gästas av Adam Tensta och Malena Uamba. Hela EP:n är exklusivt producerad av producenterna i Broke N' Tipsy och musiken ges ut av Random Bastards. Den sexspåriga EP:n finns tillgänglig sedan 13:e maj på samtliga digitala stream- och köptjänster.

01. Våg  [Prod. by Broke N' Tipsy]
02. Cleo Är En Boss  [Prod. by Broke N' Tipsy]
03. Lika Bra (ft. Adam Tensta)  [Prod. by Broke N' Tipsy]
04. Låt Det Gå (ft. Malena Uamba)  [Prod. by Broke N' Tipsy]
05. OK  [Prod. by Broke N' Tipsy]
06. Vi Har Sagt Allt  [Prod. by Broke N' Tipsy]

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar