tisdag, april 12, 2016

Ivory - Gäris & Äzi Vol. 1 (2016)

Det är inte många som kan hålla jämna steg med Ivory just nu. Egentligen har det varit så ända sedan hans debutsläpp Molnfällan dök upp sent 2013. Ni som följer Ivory vet säkert att han har en EP med Gonza-Ra färdig och att en ny solo-EP, Över Allt, är på gång. Senaste singeln Inte En Chans är hämtad från den. Att påbörja en mixtapeserie mitt i allt detta är det få som mäktar med.

Gäris & Äzi Vol. 1 är ett mixtape av den gamla skolan, vilket även det explicita omslaget vittnar om. Det håller ett rasande tempo från början till slut och har ett utpräglat trapsound och en mängd gästartister, både nya och nygamla. Sneglar man återigen på omslaget är det enkelt att föreställa sig vad det genomgående temat är. Det haglar av referenser i verser, låttitlar och flows.

Lutar Bak är på ett sätt symptomatisk för hela Gäris & Äzi Vol 1. Ivory spinner vidare på Lutar Som En Krycka-temat där det handlar om att redogöra för diverse substansers inverkan och effekt. Det hör till en av Ivorys storheter egentligen, att med hjälp av sitt säregna sätt att rimma kunna rappa om samma saker om och om igen utan att det blir tråkigt. På Bingo gästar återigen Onda och man slås ännu en gång av deras samspel. En på pappret lite otippad kombination har nu flera gånger visat sig vara väldigt lyckosam och är den låt som sticker ut allra mest. Mixtapet innehåller även flera nya gäster vi inte hört ihop med Ivo tidigare. Alex LGTM och Dilly D från La Familia dyker upp på singeln Queso. Iba lägger en solid gästvers på Butchak Work och på Tegelhunna-producerade Leif GW Persson gästar trapkollegorna Johan Vuitton och Sen 90. Och på Inte Ensam (Remix) bjuds en hel drös rappare in och och Ivory ger, som en äkta ambassadör, ett par okända förmågor en chans att skina. Just mixtapeformatet tjänar Ivory väl. Det behöver inte finnas någon genomtänkt tematik eller upplägg - det här är musik för oss redan invigda och stillar hungern medan vi väntar på nya släpp.

I ett tidigare inlägg skrev vi att Ivory nu var redo att bryta mark i etablissemanget på riktigt. Om Gäris & Äzi Vol. 1 landar väl hos det s.k. etablissemanget får vi nog se men i den svenska trapcommunity som vuxit fram kommer den med största säkerhet hyllas till skyarna och befästa Ivorys position som fanbärare. Övriga borde åtminstone se Gäris & Äzi Vol. 1 som ett bevis på Ivorys outtröttliga arbetsmoral.

Queso har även fått en video som släpptes så sent som igår. Se den här nedanför!

Ivory släpper Gäris & Äzi Vol. 1 via Level 8. Ett utpräglat trapmixtape där Alex LGTM, Dilly D, Iba, Ahdam, Papis, Johan Vuitton & Sen 90, Onda, SamBoii, Jos-F, Joel Fungz, Gonza-Ra, RE-Z, Adam Kanyama och Finess gästar.

01. Nonstop
02. Queso (ft. Alex LGTM & Dilly D)
03. Butchak Work (ft. Iba)
04. Lutar Bak
05. Rakt In (ft. Ahdam)
06. Kan Ej Få Nog
07. Fetty Wap
08. Lägger Ner (ft. Papis)
09. Leif GW Persson (ft. Johan Vuitton & Sen 90)
10. Martin Dahlin
11. Bingo (ft. Onda)
12. Inte Ensam (Remix) (ft. SamBoii, Jos-F, Joel Fungz, Gonza-Ra, RE-Z, Adam Kanyama, Finess)
13. Annorlunda

Lyssna via Spotify

1 kommentar: