fredag, april 08, 2016

Dunkel - Tumören (2016)

Dunkel, tidigare Dimorf Metrik, har tidigare figurerat på den svenska battlescenen och bl.a. släppt musik ihop med Martin Zamora. Som en blixt från orolig himmel dyker debutalbumet Tumören upp. En skiva helt producerad av Dunkel själv, från beats till mix till mastring.

Vid första anblick kan man tro att Dunkel seglivat håller sig fast vid millennieskiftets filosofi om att allt handlar om att skriva så bisarra, hårda, knarkiga rader som möjligt. Dock gör du dig själv en otjänst om du inte omprövar det. Det handlar snarare om att gräva där man står och hela tiden pusha sig själv att förfina sin rimkonst, sin förmåga att skriva låtar snarare än verser.

Den 13 låtar långa skivan innehåller många spår som är omöjliga att inte tycka om och som förtjänar lite extra shine. Skjut Din Dj med Trainspotters är redan vid första lyssningen en klassiker, framförallt tack vare beat, gäster och klassisk scratchhook av Fred Alert. Eller Åbo med sitt vemodiga beat och utlämnande text. Produktionerna är svåra att inte uppmärksamma på Tumören. Scandinavian Flavour-beatet slår an en nostalgisk ton från den tid då det fanns en nordisk sammanhållning inom rap och Bottenhit! hade kunnat ha en gästvers av Masta Ace utan att man hade höjt på ögonbrynen. Eller varför inte Faded som lika gärna hade kunnat vara producerad av Clams Casino. Samtidigt får Martin Zamora och MFS möjlighet att göra sin grej på Montage och Enkelt – lekfull skrytrap av den inriktning Dunkel och inblandade representerar.

Allt som allt så lyckas Dunkel knyta ihop nutid med 90-talets sound och den stavelseobstinata svenska rimdiskursen från samma tid på ett inspirerande sätt. För att måla en så bred bild som möjligt och göra den här texten lika mångfacetterad som Tumören citerar vi honom själv:

Tumören är en skiva som visar en naken bild av en verklighet utan fast förankring i tillvaron. Skivan tar oss med över toppar och dalar. Teman som berör allt mellan verklighetsflykt, framtidsdrömmar, ångest och humor m.m. spottas på karaktärsfulla beats.”

Idag bygger framgång lika mycket på talang som på ett smart nyttjande av digitala kanaler. Inget fel med det. Men, de som inte är lika intresserade av att nå framgång på det sättet eller gör musik som inte bedöms vara lika kommersiellt framgångsrik försvinner ofta i bruset, de blir antingen överröstade eller vägrar att spela efter reglerna. Tumören tillhör det sistnämnda. Framförallt visar den att modern svensk rap inte behöver vara trendkänslig eller så vansinnigt komplicerad. En noggrant vald sampling, en rungande basgång och genomtänkta sextons räcker långt. Att det är en hembrygd skiva från början till slut förstärker det intrycket. Kokar jag ner Tumören till ett enda ord blir det autentiskt. Öppet för tolkning.

Dunkel, tidigare Dimorf Metrik, släpper debutalbumet Tumören. Skivan är producerad, mixad och mastrad av Dunkel själv och innehåller gäster som Trainspotters, Martin Zamora, De Omutbara, Jas The Cat, MFS och Criminalcorinne. Tumören släpps via Gatuslang.

01. Intro - Get Him To The Greek (ft. Jas the Cat)
02. Högt I Tak
03. Skjut Din Dj (ft. Trainspotters. Cutz av Fred Alert)
04. Faded
05. Natten Blir Till Dag (ft. Martin Zamora)
06. Enkelt (ft. MFS)
07. Åbo
08. Scandinavian Flavour (Cutz av Fred Alert
09. Hämdbegär (ft. De Omutbara. Cutz av Fred Alert)
10. Player
11. Bottenhit! (ft. Jas the Cat)
12. Montage (ft. Martin Zamora)
13. Charlie $heen (Den Amerikanska Drömmen HD)

Lyssna via Spotify
Lyssna via Soundcloud
Ladda ner via Gatuslang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar