onsdag, april 13, 2016

Cherrie - Aldrig Igen (Må Sådär) (ft. Stormzy)

Det är nog med inlägg om Cherrie nu där jag, på bästa möjliga manér, försöker vara objektiv. Jag träder ur den rollen nu och pratar rakt från hjärtat. Jag orkar inte hålla igen.

Cherrie besitter en av landets mest intressanta röster sedan, ja, sedan så långt tillbaka jag kan minnas. Cherrie har en så skör, så sargad och så sorgfylld röst. I det sorgsna ligger också allt det vackra och fantastiska. Mellan singeln Tabanja, vilken bl.a. avverkade problematiken med vapens lättillgänglighet (med fokus på förorter), till den nyligen släppta Aldrig Igen (Må Sådär), vilken är mer känslofylld och personligt laddad sorgsenhet, så tycker jag bevisen för Cherries stora talang redan finns. När musiken tar Cherries sinnesstämning i moll, då skrivs och framförs musik som verkligen berör och låter enormt mycket mer intressant än det mesta där ute. Vem har tid för ytlig musik när det finns substans i denna kvantitet? Om ni nu tror att jag bara hyllar Cherries dystrare låtar så har ni fel. Fortsättning följer.

På Spotify finns det blott fyra låtar av Cherrie i dagsläget, som är en relativt ny artist. Fyra. En är nyligen släppt, den vi ska avhandla alldeles strax, och en är ett intro samt b-spår. Fyra låtar som, givet nyss nämnda förutsättningar, snittar 700.000 plays i skrivande stund*. Det är alltså fler som förstått storheten i musiken från Sherihan "Cherrie" Hersi, vilket föranleder mig att tro att jag sparkar in vidöppna dörrar här. Cherrie släppte i slutet av 2015 den låten som ska visa sig vara motsatsen till allt jag tidigare uttryckt om det dystra och sorgsna. Inget Kommer Mellan Oss, som gästas av Linda Pira, ger den kontrasten som vi kanske inte visste behövdes. Nu vet vi. Jag vet iallafall. Vilken otrolig låt, den också. Det breda spektra som Cherries röst arbetar inom fungerar precis lika bra i sitt fokus som i utfyllnad, högt som lågt, dur som moll. Lyssna också på hur Cherrie dominerar hooken på Silvana Imams singel Varma Gator från albumet Naturkraft. Vilken röst, vilken stjärna.

Den nya singeln, Aldrig Igen (Må Sådär), gästas av brittiska artisten Stormzy. Nog om honom. Eller förresten, kan albumversionen snälla vara utan hans medverkan? Kan jag önska det? I så fall gör jag det nu. Kanske är det för att låten talar till mig extra just nu som den också imponerar lite extra, men antagligen är det pga så mycket mer. Folket där ute har unisont slutit upp bakom den, journalister som fans och sporadiska lyssnare. Teamet Cherrie jobbar med, dvs. Amr Badr, Sonny Fahlberg och Leslie Tay, har visat sig vara kapabla till mycket och när albumet, Sherihan, släpps den 29:e april så kommer jag utan tvekan hänga på låset. Jag har inte varit taggad på ett album, som inte var rap, på över 10 år. Jag är supertaggad på detta.

Cherrie släppte häromdagen sin nya singel Aldrig Igen (Må Sådär). Låten är producerad av Amr Badr och Leslie Tay och gästas av brittiska Stormzy. Musiken är släppt via RMH Sound och finns tillgänglig via digitala köp- och streamtjänster nu.

Förlåt för att jag gick Nöjesguiden på detta inlägget. Förlåt mig.

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store* Vill ni ha någon att jämföra med för att greppa siffran bättre så kolla in svenska Pauli "Paul Rey" Jokela som signade med majorbolag i USA förra året. Pauli snittar ungefär samma, lite lägre faktiskt, och han har en EP ute sedan länge på Epic Records/Sony Music. Inga övriga jämförelser dessa två emellan så klart. Det är också likvärdigt snitt med hela Erik Lundins hyllade EP Suedi. Just saying. Siffror baserat på Spotifys statistik idag, den 13/4 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar