tisdag, mars 15, 2016

Saint - The New Funky Dread (2016)

Historien om Saint har skrivits på flertalet ställen på internet men äntligen är det dags att få den berättad i mer omfattande utsaga än den ström av singlar som Saint kastat oss emellan tidigare. I uppsnacket för den hittills uteblivna EP:n Asylum släpptes singlarna For Life, Chillin' och Badman där de två senaste fick en hel del ros, av oss och av andra. The New Funky Dread visar sig vara mer än bara ett sidoprojekt och Saint levererar ett av de mest intressant släppen inför årets fortsatta framfart. Ett fullvärdigt album med en förstasingel i LeFunkyIntro som verkligen fick stereosystemen att basunera ut en varning att något tungt var på gång.

Efter singeln Chillin', som släpptes tidigt 2015, fick Saint ett rejält lyft och jobbade sig in på Spotifys populära virallista, där de 50 mest virala låtarna i Sverige slåss om topplaceringarna. Singeln fick även en rejäl klapp på axeln då Musikguiden i P3 utnämnde den till en av årets bästa låtar. Inte illa för en artist som bara ett halvår innan singeln var relativt okänd. Detta ledde också till att P3 premiärspelade första singeln från The New Funky Dread och LeFunkyIntro var som sagt något alldeles extra.

The New Funky Dread släpps via Today Is Vintage, ett bolag som nyligen släppte en EP med Rebstar samt solodebuterande Vivi. Malmö har fått ett litet momentum på senaste tiden och det är inte minst tack vare Today Is Vintage framfart. Saint tar hjälp av endast ett fåtal gäster och dessa är Miss Julia och HB. Över 10 spår får lyssnaren funkig, gungig och välskriven rap i blandade tempon. Faktum är att det är ett vanebildande album som helt saknar dalar - inga fillers alltså. Det är i mångt och mycket ett vanligt tilltag av artister att gömma svaga spår bakom de stora singlarna eftersom man ändå kommer känna en viss besvikelse över att nästa spår aldrig kan leva upp till det föregående, men så är alltså inte fallet här. Det är väl balanserat och Saint sitter på en release av hög klass som har hög potential att leva länge i våra spellistor, i våra sinnen och slutligen också på våra topplistor. Personlig favorit, undrar du? Roadman. Jag är ett stort fan av att hålla det enkelt i produktionen och låta artisten rappa för allt hen är värd. Saint rappar så in i helvete över ett beat som får en att lägga några sekunder på en throwback till introt i Rapper's Delight av The Sugarhill Gang. Damn son!

Saint släpper albumet The New Funky Dread via Malmöbaserade bolaget Today Is Vintage. Den tio spår långa skivan gästas av Miss Julia och HB och finns nu tillgänglig via samtliga digitala kanaler.

01. LeFunkyIntro
02. Confidently Ignorant
03. Enter Psychosis
04. Roadman
05. Funk'd Up (ft. Miss Julia)
06. 6: This Track Doesn't Have A Title
07. Holly (ft. HB)
08. Me I Know, Gloria
09. Le Outro
10. Worry Not, Pray A Lot (Remix)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar