torsdag, mars 31, 2016

Kartellen - Dominobrickor (Video)

Minns ni när Kartellen släppte PrOGramrebeller (2009) och hela Sveriges media och nättroll fick en ny, högt skrikande radikalt punkig grupp att rikta sin rädsla och hat mot? Minns ni släppen Blodspakt (Mixtape) och Reflektion från 2011? Då minns ni allihop den tiden då Kartellen cementerade sin position i svensk hiphophistoria och blev troligtvis de mest omtalade och omskrivna i genres historia sen Ken Ring entrade scenen med ett mindre lyckat utspelVattenfestivalen 1999. Kartellen slog uppåt och var med och lade grunden för en mycket mer politisk rap, generellt inom hela svenska hiphopscenen, som följde deras introduktion och har inte förrän på senare tid börjat rundas av igen - flera år senare.

Med Ånger & Kamp (2012) var Kartellen på sin absoluta topp, rent musikmässigt. I dagsläget är detta utan tvekan deras bästa släpp och jag ogillar skarpt att prata klassiker, men tamejfan om detta inte är en nutida klassiker som länge kommer stå högt i kurs. Ett Bättre Liv, gästad av den ikoniska (läs: smått galna) Thorsten Flinck, står sig än idag som en av de starkaste låtar som gruppen slängt ur sig. Sebbe har aldrig varit bättre än på den låten, jag bryr mig inte om vad ni andra tycker. Lyssna på darret i hans röst i början av tredje versen. Lyssna på den perfekta symbiosen mellan produktion och rap. Lyssna på detaljerna i texten. Herregud. Uppföljaren var Ånger & Kamp Del.2 (2013) vilket återigen gav trollen och svensk media något att skriva om - ni minns väl uppståndelsen kring Svart Duvor & Vissna Liljor? Ytterligare en fantastisk skiva.

Nu är vi äntligen i nutid och 2016 kommer bjuda på Kartellens sista album - Slutpläderingen. Den har release senare i vår men redan nu finns första singeln, den Chords-producerade Dominobrickor, ute för er att ta del av. Kort sagt är det en låt om uppmuntran att bryta negativa mönster och mana till bättring och hitta alternativa vägar, bort från kriminalitet. Ett ämne som Kartellen inte är främlingar för men som heller aldrig blir inaktuellt. Sebbe axlar en rap/R&B-hybrid på singeln och efter ett gäng lyssningar så inser man att den ger goda hopp om ännu ett bra album. Låt oss hoppas att Chords är inblandad på fler spår än bara detta. All kärlek till Stress, som är en stor del av Kartellens, och andras, framgång på produktionssidan, men Chords är någon form av golden child och allt han tar sig an blir succé. Ett drömscenario vore att de två jobbade tillsammans med Kartellen. Den som lever får se.

Kartellen släpper första singeln, Dominobrickor, från sitt kommande, och sista, album Slutpläderingen. Singeln är producerad av Jens "Chords" Resch och ges ut via Soblue Music/Universal Music. Den tillhörande videon är regisserad av Jens Rosengren för JR Studios.

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar