torsdag, mars 17, 2016

Recension: Kåce - Den Gröna Färgen EP (2016)


Kåce
Den Gröna Färgen

7.5/10
Solen skiner här ute. Visst, temperaturerna kunde varit mer lovande. Men såhär bakom treglasfönstret ser det väldigt trevligt ut, speciellt med lite värme på elementet som mynnar ut i rummet. Ur högtalarna spelas Kåces nya EP Den Gröna Färgen som är den andra färgklicken på paletten i hans serie av EPs som betitlats efter färger. Sist hörde vi Den Blå Färgen där han fullt ut tagit med Random Bastards-producenten Davr. Denna gången har han tagit hjälp av de tre producenterna Champ, Juke och Mackin Beats.

Vi slängs in på låten Inge Big (Iallafall) på ett jazzlåtande beat där piano och blåsljud omsluter Kåces röst där han i enkelhet berättar om hur hur han gör saker som anses vara fel. Vita lögner. Men exakt vad som åsyftas hålls däremot i bakgrunden. Graffitin? Cannabisen? Något helt annat? Jag blir osäker samtidigt som låten går över till Växlar Upp och vi får följa med på anekdoter från barndomen såväl som livet i det stora hela och han får det hela att låta så enkelt. Ramlar poängterar på ett väldigt lättsamt sätt hur diverse substanser, såväl konjak som blunts, ger en skön känsla. Samtidigt målar han då och då upp de negativa sidorna, men får tillochmed när han pratar om att han mår illa som att det är helt okej. Det är något med rösten som gör att lyssnaren blir trygg och det han säger tas på något vis emot positivt, även om det som sägs i sig stundom tillochmed kan dras till att vara väldigt destruktivt.

Den nästkommande låten Min Possé är tyvärr lite väl kort, men versen går rätt fort så i kontrast måste den spelas flera gånger för att uppfattas ordentligt. Staden, nostalgi, chipspåsar och TV-spel och ger trots sitt snabba inhopp en rätt bra sammanfattning av gemenskapen med sina homies. One Inna Million är lite mer dragig i tempot än tidigare och är nog rent versmässigt den låt på EPn som är mest kritisk och det lugna deliveryt som varat fram tills nu blir lite ifrågasatt. Skapad spinner vidare på det lite mer hektiska deliveryt, men beatmässigt smyger vi tillbaka till stråkar och gitarrer. Han berättar hur gjord han är för rappen och hur glad han blir när han får göra det han verkligen älskar i livet. Ett skönt avslut på den här trevliga EPn, men speltiden kunde varit något längre.

Hela EPn är i det stora hela väldigt laidback och Kåce visar än en gång att han är en väldigt underskattad rappare, inte minst om man har den förra EPn Den Blå Färgen i bakhuvudet när man reflekterar över det hela.

Den Gröna Färgen släpps den 18 mars via Random Bastards.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar