tisdag, februari 09, 2016

Trainspotters - Skate Or Die (2016)

I tider då svensk hiphop på engelska känns mindre attraktiv än på länge (undantag finns) så kan det lätt anses vara galet att kasta ur sig ett album. Men Trainspotters är i ett konstant undantagstillstånd för allt som bör, eller icke bör, fungera. Deras usp har alltid varit en genuin skaparglädje som fick en allt större framton sedan Academics gav sig in i producentrollen på deras alster. I den kombinationen så är det ständigt intressant och alltid lika behaglig lyssning. Det är opretentiös, glädjefylld och energifylld musik som kommer ur Erk och Kaplans musikaliska valv, varenda gång.

Skate Or Die är tredje albumet sedan Dirty North (2010), följt av Bastards! (2013), släpptes genom Random Bastards. Ljudbilden må ha skiftat en aning, men det handlar troligtvis mer om naturlig utveckling än medveten förändring, då det fortfarande går att känna igen sig i. Om något är det ännu mer avslappnat med mer fokus på rim och produktion än vilka eventuella galor som i framtiden skulle kunna plocka upp skivan, vilket alldeles säkert aldrig varit en drivkraft för någon i RB-crewet. Med detta recept så har musiken också transformerats till något större och bättre än åtminstone mina personliga förväntningar kunde anat. Att "We got vinyls to our name, and not to brag but we bring spinal to the game", som Kaplan uttryckte på Blazed Out från Dirty North, känns lika aktuellt idag är en ganska talande grej. Lika talande för den skivan, som den efterföljande, som för denna. På de tre ovan nämnda skivorna är den enda återkommande gästen Cleo och det är knappast förvånande för någon. Som en del av Random Bastards, vän till Trainspotters, grym tvåspråkig rappare och genomgående bra person så är det valet rätt givet. Skate Or Die gästas även av EP-aktuella Vernon (läs mer här) och Chefen.

Skivan är i dagsläget ute för stream via de sedvanliga tjänsterna som erbjuds men för alla heads där ute så är den möjlig att förhandsbeställa på vinyl redan nu via Random Bastards webbshop - här.

Random Bastards släpper Trainspotters tredje album Skate Or Die. Skivan är producerad av Alexander "Academics" Juneblad och gästas av Vernon, Cleo och Chefen. Skate Or Die finns tillgänglig för stream redan nu, samt går att förhandsbeställa på vinyl genom Random Bastards webbshop.

01. Lost
02. FTP
03. 10 Years (ft. Chefen)
04. Witchcraft (ft. Cleo)
05. Shitty Hall
06. Roadtrippy
07. Underdogs (ft. Vernon)
08. Moonshine
09. Skate Or Die
10. Gone

Lyssna via Spotify
Lyssna via TIDAL
Lyssna via Apple Music
Köp via iTunes Store

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar