söndag, februari 07, 2016

Sexfemman - Vernissage

I en värld där svensk hiphop fått en chans att växa från gräsrotsnivå till den punkt där den nått mainstreamfokus så har stadierna varit många och förändringen varit kontinuerlig. En persona som tagit form inom genren var den i Roine "Sexfemman" Borgstrand, han som alltid setts som den lekfulla rimsmidaren som, i all seriositet och respekt för hantverket, ändå lyckats ta en mer avslappnad och humoristisk ton och inställning till skapandet. I dagsläget är det svårt att se honom på samma vis.

– Saker hände. Både bra saker och mindre bra saker. Allting är ju som bekant inte alltid svartvitt, snarare aldrig. Oftast är det blandning av färger och nyanser som är så subtil, att allt smälter samman och ger en närmast disig effekt, skriver Sexfemmansin Facebook angående nya singeln Vernissage.

Förra årets känslobomb i singeln Samtal Pågår hade en omskakande effekt och jag har personligen fått en mycket uppskattad relation till låten som Sexfemman beskrev som ett högst personligt samtal mellan honom och hans mor. Vi var säkerligen många som hittade en väg in i den låten och även om alla inte hade en exakt liknande situation i sin vardag så passade den säkert in lite var som beroende på hur villig man var att metaforisera innehållet, alternativt anpassa detsamma. Den nya singeln, Vernissage, kan mycket väl ses som en uppföljare till den förra och arbetar lite på samma vis. Även om Vernissage tog ett par lyssningar mer att bryta ned och ta till sig så inger den fortfarande samma nivå av ambivalens som sin föregångare, det jag valde att kalla bitterljuvt när jag skrev om Samtal Pågår förra året. Alltså, det tar emot att lyssna samtidigt som man inte kan sluta.

Nä, även om den lekfulla, avslappnade och humoristiska sidan av Sexfemman fortfarande återfinns i delar av hans musik i dagsläget så är det utan tvekan dessa singlar, Samtal Pågår och Vernissage, som personifierar vad Sexfemman borde vara för mig och alla er andra. Det är att föregå med gott exempel genom visad öppenhet och ärlighet. Känslan att få följa Sexfemman genom dessa två spår är nog tidigare omatchad. Blottat hjärta och stort mod, ännu en gång. En runda applåder, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar