måndag, februari 15, 2016

Carlito - Buller I Byn (ft. Aki) (Video)

Referenser kopplade till Astrid Lindgren är inte något helt ovanligt att stöta på inom svensk hiphop. Det mest klassiska exemplet lär vara låten Snubben Trodde Han Var Cool med The Latin Kings där man samplat låten Hujedamej Sånt Barn Han Var från Emil I Lönneberga. En annan Lindgren-klassiker är Barnen I Bullerbyn som inom hiphopen förekommit då och då i diverse sammanhang. Förra veckan fick detta ord ännu en infallsvinkel när den Redlinebaserade rapparen Carlito släppte sin nya singel Buller I Byn.

Singlen är i första hand politiskt laddad och fokuserar in sig på tumult i förorten; buller i byn. Moskéer och flyktingboenden som utsätts för mordbrand, sexton mord med högerextrema kopplingar sedan år 1990 och sporadiska nazistattacker. Tre exempel på våldshandlingar som, eftersom det berör förorten, känns mer accepterade. Stämningen piskas upp, inte minst av personer anknutna till dagens riksdag.

Carlito har tillsammans med Aki från Labyrint gjort låten för att belysa denna problematik och med budskapet att det är dags för Sverige att vakna och se sig själv i spegeln innan det är för sent för att citera dom själva. Vill man läsa hela texten om deras tanke med låten så finns den i slutet av den musikvideo som i fredags förra veckan släpptes till låten. Produktionen står Masse från Redline Recodings för.

Carlito gjorde även ett inhopp på East FM, dessvärre utan Aki, förra veckan och framförde en liveversion av låten som går att se här.

Lyssna via Spotify

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar