torsdag, april 02, 2015

Recension: Alpis - Bland Ogräs & Höghus EP (2015)

Alpis
Bland Ogräs & Höghus (2015)
Betyg 8/10

En fara med att låta folk vänta både ett och två år är att förväntningar ibland skruvas upp till ouppnåeliga nivåer. Med Team Galagowear Records i ryggen, en av de främsta marknadsföringsmaskinerna svensk hiphop skådat, har Alpis sannolikt en del att leva upp till. 

Bland Ogräs & Höghus upplevs kanske inte som särskilt originell vid första anblick men det är svårt att bortse ifrån att den är extremt välgjord. Ingenting har lämnats åt slumpen och alla producenter har levererat efter bästa förmåga. Alpis är skicklig på att binda samman sina verser med välskrivna refränger genom att använda sig av olika tempon och uttryck. Samtliga 6 spår fungerar för sig själv men ännu bättre tillsammans vilket gör den till en av de bättre EP:s som släppts sen EP-tsunamin rullade in med full kraft. Ett tecken gott som något på att Alpis lever upp till de högt ställda förväntningarna.

Öppningsspåret Guldtider är ganska klassisk, gladlynt förortsrap där gamla plågor kan skönjas mellan raderna och där Näääk & Nimo-lyssnare kommer känna igen ett för dom ikoniskt ord i refrängen. Mullrig rap möter soul på (anti)kärlekslåten Pallar Inte Med Dig ihop med Shivano vars enda brist är att den är alldeles för kort med sina 2 minuter och 46 sekunder. Trumpetsamplingen på Feeling är så enkel men genialisk att man undrar hur det beatet inte producerat sig själv redan. Nu gjorde CJ det istället vilket ihop med den tillbakablickande och samtidigt uppmuntrande texten ackompanjerad av Amelie på högoktanig sång är den låt som sticker ut allra mest. Att lite mer seniora akter som DC Grimsta och Södra Sidan sammanfogas med nykomlingar som Samboii, Finess, Lokal och PatrykStockholm Highgrades-anthemet Härifrån är inte annat än symboliskt. Alpis plockar russinen ur de senaste årens söderförortsrap, knyter ihop det nya med det gamla och höjer nivån och kvaliteten ett eller två snäpp.

Även om man tycker sig höra likheter med andra artister EP:n igenom så är allt gjort med fingertoppskänsla och Alpis visar hur det kan och borde låta. Beatsen är valda med omsorg och förstärker rappen istället för att försöka dölja den. Förutom ett förlåtligt litet antal omkastade ord är rappen okonstlad och följer som regel ett naturligt talspråk. Det är lätt att inbilla sig att det är så här Alpis skulle prata om du stötte på honom i Rågsved. Det är rakt och sådär avspänt som samtal mellan vänner brukar vara. 

Om man bott under en sten eller backpackat i Sydostasien de senaste 5 åren och vill ha en snabblektion i Stockholmsk rap 2010-2015 räcker det att lyssna på Bland Ogräs & Höghus för att ta igen det man tycker sig ha missat. 

Bland Ogräs & Höghus släpps den 3/4 via Team Galagowear Records.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar